Torstain päiväohjelma oli tiivis, mutta erittäin mielenkiintoinen. Kello kymmeltä lähdimme kohti Vanhaa Havannaa, jossa ensin tutustuimme omatoimisesti Palacio de la Artesaniaan ja siellä toimiviin käsityöliikkeisiin. Vanhan Havannan rakennuksista monet ovat kolonialismin aikaisia palatseja, joissa voi olla huikean kauniita sisäpihoja. Ja mielenkiintoinen historia, kuten myös tälläkin rakennuksella.

Matkanjohtaja Satola paussilla Palacio de la Artesanian sisäpihalla.
Matkanjohtaja Satola paussilla Palacio de la Artesanian sisäpihalla.

Palacio de la Artesania on 1700-luvulta peräisin oleva poikkeuksellisen hyvin säilynyt rakennus Cuba-kadulla, Cuarteles ja Peña Pobre –katujen välissä, aivan Havannanlahden suun tuntumassa. Sen rakennutti 1700-luvulla aikansa vaikutusvaltaisimpiin ja rikkaimpiin kuubalaisiin lukeutunut aatelismies Don Mateo Pedroso[i]. Palatsin fasaadia koristaa yksi Havannan pisimmistä parvekkeista (32 metriä) ja parvekkeita on myös sisäpihan puolella. Rakennusta on vuosisatojen aikana käytetty eri tarkoituksiin. 1800-luvun loppupuolella palatsissa toimi tuomioistuin, vankila ja poliisin päämaja. Sittemmin 1900-luvulla käyttötarkoitus muuttui hyvän sijainnin takia palvelemaan kaupankäyntiä. Tässä tarkoituksessa rakennus toimii edelleen.

Artesaanipalatsista matka jatkui kohti katedraaliaukiota, jossa tapasimme arkkitehti Isabel Leonin. Isabel on tuttu suomalaisille, hän on vieraillut kahteen otteeseen Suomessa kertomassa Havannan restauroinnista.

Katedraalinaukiota hallitsee 1700-luvulta peräisin oleva kirkko, yksi merkittävimmistä barokkiarkkitehtuuria edustavista rakennuksista Kuubassa. Sen materiaalina on käytetty pääosin Meksikonlahdelta peräisin olevaa korallikiveä, jossa näkyy jälkiä fossiileista. Katedraalin sisäänkäynnin molemmilla puolilla on tornit, jotka ovat epäsymmetriset. Tästä rakennuksesta, sen rakentamisesta ja historiasta löytyy paljon tietoa internetistä ja eri matkailusivustoilta. Rakennusta kutsutaan myös Kolumbuksen katedraaliksi (Catedral de San Cristobal).

Vanhan Havannan kierrokselle valmistautumista. Isabel Leon selittää havainnekartan avulla alueen laajuutta ryhmäläisille.
Vanhan Havannan kierrokselle valmistautumista katedraalinaukiolla. Prikaatimatkalaiset kuuntelevat, kuinka Isabel Leon selittää havainnekartan avulla alueen laajuutta.

Vanhan Havannan historia on kiehtovaa ja kaupungista löytyisi lukuisia mielenkiintoisia kohteita, joihin voisi syventyä päiväkausiksi. Mutta kiehtovaa on myös nykypäivä ja ne hankkeet, joilla tätä historiallisesti merkittävää kaupunginosaa pidetään kunnossa.

Arkkitehti Isabel Leon edustaa Havannan historiatoimistoa (La Oficina del Historiador de la Habana Vieja), joka vastaa Vanhan Havannan alueen restauroinnoista. Hankkeet ovat haastavia, niiden toteutuksissa pitää ottaa huomioon paitsi huonokuntoiset rakennukset ja niiden korjaustoimenpiteet, myös rakennusten asukkaat, Vanhan Havannan suuret turistivirrat ja vaihtelevat sääolosuhteet, kuten satunnaiset ilmastolle tyypilliset hurrikaanit, tornadot ja sateet. Restaurointikohteet on luokiteltu neljään luokkaan sillä perusteella, miten tarkoin niiden restauroinnissa pitää kunnioittaa alkuperäistä rakennusperinnettä.

Vanhassa Havannassa muutos ei kuitenkaan ole pelkästään julkisivujen kuntoon laittamista, vaan samalla uudistetaan myös rakennusten sisätiloja, rakenteita ja laajemmin kaupunki-infraa, kuten vesi- ja sähköverkostoja. Vanhan Havannan taloudellisesti autonomisella alueella turismista ja yksityisestä yritystoiminnasta tulevia varoja kohdistetaan näihin restaurointikohteisiin, joiden valinnasta ja projektoinnista vastaa historiatoimisto. Vanhan Havannan, ainutlaatuisen maailmanperintökohteen kunnostamiseen on saatu myös kansainvälistä rahoitusta.

Vanhan Havannan restaurointihankkeet näkyvät ja tuntuvat myös katukuvassa. Kristiina Satola ja Erno Haverinen auttavat Isabel Leonia (keskellä) ylittämään katutyömaata.

Mielenkiintoista oli kuulla, miten Isabel Leon kuvaili asumisen järjestelyitä Vanhan Havannan restaurointikohteissa. Vanhoissa rakennuksissa asuvat eivät tyypillisesti ole maksaneet asumisestaan kaupungille ja asukkaina huonokuntoisissa rakennuksissa on saattanut olla kymmeniä perheitä. Kunnostuksen ajaksi asukkaille tarjotaan tilapäiset asunnot eri puolilta Havannaa. Asuntoon palaa osa asukkaista ja näistä restauroiduista kohteista peritään vuokraa, joka on 10 % talouden eniten ansaitsevan tuloista. Myös rakennuksissa toimivilta yrityksiltä peritään vuokraa, jota kohdennetaan edelleen restaurointihankkeisiin. Osa tuloista käytetään Vanhan Havannan ulkopuolella oleviin merkittäviin kulttuurihistoriallisiin restaurointeihin sekä Vanhan Havannan sosiaali- ja kulttuuriprojekteihin.

Isabel Leon kertoi, että Vanha Havanna koostuu 214 korttelista ja noin 4 000 huoneistosta, joista noin 35 – 40 % on restauroitu. Kaikkein kriittisimpien kunnostettavien rakennusten määrä on tällä hetkellä noin 800.

Pepiton (vas.) Artecorte-parturinliike oli mielenkiintoinen nähtävyys ja samalla esimerkki yhteisöllisestä yrittäyydestä Vanhassa Havannassa. oikealla arkkitehti Isabel Leon.

Callejon de los Pelugerios

Iltapäivän ehkä mielenkiintoisin tutustumiskohde oli Callejon de los Pelugerios ja siellä Papiton vuonna 1999 perustama parturikoulu, Artecorte. Tämä parturiliike toimii paitsi tavallisena parturina, myös opetustilana ja galleriana, jossa voi ihailla erilaisia parturitarvikkeita ja asiakkaiden vuosien varrella tuomia valtavan hienoja tauluja. Myös Papiton omia tauluja on liikkeen seinillä ja tila on samalla myös Papiton yksityiskoti. Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde, mutta edellyttää ennakkovarausta. Hiustenleikkuun jonotusaika on arviolta muutama päivä.

Vanhan Havannan kierros päättyi ryhmäläisten yhteiseen lounaaseen, jolle osallistui myös ICAPin edustaja Claudia Garcia Perez, joka kertoi ryhmäläisille ICAPin historiasta ja tämän hetken toiminnasta.

Lounaan jälkeen vierailtiin vielä taiteilija Rancañon ateljeessa. Taiteilija itse ei ollut paikalla, joten esittelykierroksen piti nuori assistentti.

Prikaatimatkalaiset vierailulla taiteilja Rancañon ateljeessa.

[i] Lisää Don Mateo Pedrososta ja Kuuban varhaisesta historiasta esim. http://www.latinamericanstudies.org/cuba/cuba-sugar.pdf

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Torstai 9.7. – Vanhan Havannan historiaa ja nykypäivää

  1. Tiedoksi, että taiteilija Rancaño oli tuolloin Espanjassa pystyttämässä näyttelyään eikä siksi paikalla vaan työt kyllä puhuivat puolestaan!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s