Maanantaiaamu. Työpäivä. Mutta ei mikä tahansa sellainen, vaan kaikkien kovasti odottama ensimmäinen vapaaehtoistyöpäivä! Tätä vartenhan me tänne tulimme.

Lazaro, bussikuskimme aloitti casakierroksemme täsmällisesti kello kahdeksalta, jotta päätyisimme Clodomira Acostan odottavien äitien palvelutaloon kello 8.30.

Las Tunasin äitiystalon asiakkaita terassin keinutuoleissa.
Las Tunasin äitiystalon asiakkaita terassin keinutuoleissa.

Hogar Materno Infantil Clodomira Acosta Ferrals on Las Tunasin naisten ja lasten sairaalakokonaisuuteen kuuluva yksikkö, joka tarjoaa tilat odottaville äideille, joilla on mahdollisia riskejä raskautensa kanssa. Palvelutalossa ei kuitenkaan ole vakavia riskiryhmiä ja synnyttämään siirrytään Che Guevaran sairaalaan. Keskimääräinen palvelutalossa vietetty aika on 21 vuorokautta.

Palvelutalossa on 40 työntekijää, kaksi lääkäriä, 14 sairaanhoitajaa, ravitsemusasiantuntija ja hallintovirkailija. Kaksikerroksinen talo on aitauksen ympäröimä ja perheenjäsenet pääsevät pariin kertaan vuorokaudessa vierailemaan palvelutalossa.

Nay Caballero ja Zenya toivottivat suomalaiset tervetulleiksi remontoimaan Las Tunasin äitiystaloa.
Nay Caballero ja Zenya Velazquez toivottivat suomalaiset tervetulleiksi remontoimaan Las Tunasin äitiystaloa. Kuvassa myös ICAPin paikallisosastosta Rolando Sanchez (oik.).

Päivä alkoi Las Tunasin ICAPin paikallisjohtaja Nay Caballero Hernándezin ja palvelutalon apulaisjohtajan, lääkäri Zenya Velazquez Martinin sairaalan kuistilla pitämällä esittelyllä. Molemmat ilmaisivat ilonsa siitä, että suomalaiset vapaaehtoistyöntekijät ovat yhteistyössä ICAPin kanssa järjestäneet vapaaehtoisprikaatit Las Tunasiin jo useampana vuonna. Yhteistyö on ollut aktiivista ja työn jälki hyvää.

Tämä prikaati oli järjestyksessään kuudes suomalaisten oma vapaaehtoistyökohde ja suuntautui toista kertaa äitien palvelutaloon. Edellisen vuoden prikaati remontoi alakerran ja tiloihin hankittiin suomalaisrahoituksella myös muun muassa televisio. Nyt työkohteena oli äitiystalon toinen kerros ja sen pinnat.

Kuten aiemminkin, suomalaiset toivat mukanaan työvälineitä, remonttivaatteita ja materiaaleja, kuten kaapeleita. Kuubassa haasteena on materiaalien saatavuus: kaikkea ei ole koko aikaa saatavilla. Ja silloin kun on, silloin pitää yrittää hankkia.

Työt voivat alkaa ja ainakin välineet ovat valmiina.
Työt voivat alkaa ja ainakin välineet ovat valmiina.

Seuraavaksi siirryttiin yläkertaan alkukokoukseen ja työkohteitten määrittelyihin. Mukanamme tuomamme työvälineet lajiteltiin pöydälle: suteja, hanskoja, maalausteloja, paitoja, lippiksiä… Työkavereinamme oli kuubalaisia vapaaehtoisia ja äitiystalon henkilöstöä. Työnjohto oli kuubalaisilla ja ylimpänä käskyttäjänä toimi Juri.

Työnjohtajamme Juri (oik.) ja kuubalaisia talkoolaisia aloittelemassa maalausprojektia.
Työnjohtajamme Juri (oik.) ja kuubalaisia talkoolaisia maalausprojektin tuoksinassa. Prikaatilaiset ovat jo pohjamaalanneet taustalla olevat pinnat.

Kun ihmiset oli jaettu ryhmiin, kullekin ryhmälle määriteltiin kuubalainen vetäjä ja sen jälkeen kannettiinkin jo maalipurkkeja huoneisiin. Huoneet olivat odottavien äitien majoitustiloja ja ehkä vähän yllättäen, ilman kalusteiden suojauksia, maalipurkkeja availtiin ja sekoiteltiin suoraan vuodevaatteiden päällä. Aivan nappiin ei aloitus mennyt, mutta onneksi järjestystä asioitten hoitamiseen saatiin vähitellen aikaan ja tilat tyhjennettiin tai suojattiin ennen pintojen käsittelyä. Järjestelyissä oli siis hienoisesti toivomisen varaa, minkä kyllä kuubalaisetkin palautekeskusteluissa myöhemmin totesivat.

Muut jäivät tekemään pintojen käsittelyä, mutta Kristiinan ja sairaalan apulaisjohtaja Zenyan kanssa lähdimme tekemään maalihankintoja. Keskustan rakennustarvikeliikkeestä matkaamme lähti:

  • 30 vihreää maalipurkkia (sairaalat Kuubassa ovat aina vihreitä)
  • 30 keltaista maalipurkkia ja
  • 20 valkoista maalipurkkia.
Maalipurkkien lastaamista paikallisessa rakennustarvikeliikkeessä. Apulaisjohtaja Zenya valvoo lastaamista.
Maalipurkkien lastaamista paikallisessa rakennustarvikeliikkeessä. Apulaisjohtaja Zenya Velazquez valvoo lastaamista.

Ja hinta kaikista 80 maalipurkista: 760 CUC tai 19 000 kansallista pesoa. Maalipurkit – jotka muuten pystyttiin hankkimaan suomalaisten Las Tunasin kummien rahoituksella – lastattiin avolava-automme lavalle. Mielenkiintoista oli, että jokainen maalipurkkeja sisältänyt laatikko avattiin erikseen Zenyan hyväksyttäväksi. Käytäntö selittynee kuubalaisella hävikillä.

Las Tunasin provinssin kasvitieteellisestä puutarhasta löytyi muun muassa eksoottisia orkideoja joka lähtöön.
Las Tunasin provinssin kasvitieteellisestä puutarhasta löytyi laaja valikoima tropiikin kasveja, muun muassa eksoottisia orkideoja joka lähtöön.

Vierailu kasvitieteellisessä puutarhassa

Prikaatimatkalaisten ohjelmaan oli jokaiselle iltapäivälle rakennettu mielenkiintoisia tutustumiskäyntejä tai vierailuja. Tämän iltapäivän kohteena oli kasvitieteellinen puutarha ja täälläkin, kuten tähän asti kaikissa vierailemissamme paikoissa, vastaanotto oli vieraanvarainen. Lyhyen, auditoriotilassa pidetyn esittelytilaisuuden jälkeen lähdimme kiertämään ensin kaktustarhaan (178 lajiketta) ja orkideakasvihuoneisiin (69 lajiketta) ja sen jälkeen tutustumaan eri maanosista alun perin tulevista kasveista koottuihin avoimen puutarhan osioihin, muun muassa palmutarhaan (175 palmulajia).

Las Tunasin kasvitieteellinen puutarha on avattu yleisölle vuonna 1986. Ensimmäisinä toimintavuosina puutarhan toiminnalta puuttuivat sekä organisointi että taloudelliset resurssit johtuen periodo especialista, Kuuban historian vaikeasta talousjaksosta Neuvostoliiton romahdettua. Puutarhassa vierasperäiset lajit valtasivat alaa, muun muassa prikaatipäiväkirjassa jo aiemminkin käsitelty marabupensas. Nyt puutarha on kuitenkin kunnostettu ja sen kokoelmat ovat kattavat.

Kasvihuoneiden lisäksi puutarhassa oli laaja puistoalue, jossa kasvit oli luokiteltu muun muassa niiden alkuperän mukaan.
Kasvihuoneiden lisäksi puutarhassa oli laaja puistoalue, jossa kasvit oli luokiteltu muun muassa niiden alkuperän mukaan. Kuvan puu oli mielenkiintoinen ja puusta tipahteli makkaramaisia siemenkotia alas.

Kasvitieteellinen puutarha toimii myös ympäristökasvatuksen keskuksena ja siellä vierailee säännöllisesti lapsia ja nuoria päiväkoti-ikäisistä nuoriin aikuisiin. Puutarhan tiloissa järjestetään myös luentoja ja tapahtumia, joissa teemoina voivat olla luonnon monimuotoisuus tai metsän kasvatus. Tavoitteena on alueen kehittäminen niin, että se voisi toimia yleisölle avoimena puistona. Lisäksi puutarhassa pyritään vaalimaan uhanalaisia lajikkeita. Ja jo nyt puisto on suosittu kuvauspaikka, jossa kuvataan paljon lastunaslaisten tyttöjen 15-vuotisjuhlakuvia. Tullessamme paikalla olikin hääpari kuvattavina.

Ilta oli jälleen vapaa. Marjan ja Juhan kanssa päädyimme jälleen kaupungille, missä joku aiempien päivien tuttavistamme ilmaantui yllättäen vilkuttamaan meille Casa de la Culturan kattoterassilta. Eikun kiipeämään katolle, missä oli paikallisen orkesterin harjoitukset meneillään. Privaattikonsertti huippusijainnilla, hienoa kuunneltavaa!

Paikallinen yhtye pyysi meidät seuraamaan harjoituksiaan Casa de la Culturan kattoterassille.
Paikallinen yhtye pyysi meidät seuraamaan harjoituksiaan Casa de la Culturan kattoterassille.

Kerrassaan mielenkiintoinen päivä jälleen kerran. Ja mikä parasta, työt saimme käynnistettyä vauhdilla!

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Maanantai 13.7. – Töitä ja kasvitieteellistä puutarhaa

  1. Ihana päivä! ja Kaijan kasvituntemuksen + latinan kielen taidon ansiosta arvelen, että käännöksenikin oli suurin piirtein kasvikartalla!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s