Torstaina remonttihommia tehtiin niin ahkerasti, että perjantaille ei sitten jäänytkään enää maalaamista. Tilat olivat saaneet aivan uuden ilmeen ja siistiytyneet huomattavasti. Seinäpintojen valkoinen pohjamaali vaihtui valoisaan vaalean keltaiseen. Muutos ilahdutti sekä tekijöitä että tekemistä seuranneita. Oli ilo jättää odottaville äideille siistit ja kunnostetut tilat.

Vierailu lastensairaalaan

Kristiinan kanssa lähdimme aamupäivällä vierailemaan Las Tunasin lastensairaalassa. Las Tunasissa suomalaiset ovat olleet mukana kahdessa erillisessä hankkeessa: prikaatimatkoilla tehtävässä vapaaehtoistyössä, joka on rahoitettu seuran saamilla lahjoituksilla, erityisesti kummitoiminnalla  ja osallistujien omalla rahoituksella, sekä ulkoministeriön tukemalla hankkella, jossa tavoitteena on ollut parantaa Las Tunasin lastensairaalan opetustiloja ja auditoriota. Myös Kuuban terveysministeriö on osaltaan rahoittanut molempia projekteja.

Las Tunasin lastensairaalan johtavia lääkäreitä, jotka kertoivat meille suomalaisten tekemästä avustutyöstä.
Las Tunasin lastensairaalan johtavia lääkäreitä, jotka kertoivat meille suomalaisten tekemästä avustutyöstä.

Istuimme tunnin verran jututtamassa lääkäreitä ja keskustelimme hankkeiden toteutuksesta, rahoituksesta ja onnistumisesta. Kesken haastattelun menivät sähköt – mikä siis on täällä arkipäivää – ja vain kännykkäni näyttö loisti kirkkaana keskellä pöytää. Hetken pimennyksen jälkeen valot palasivat. Saimme Kristiinan kanssa koottua ne tiedot, joita tarvitsimme hankkeen raportointiin ja vielä puuttuvien hankintojen toteuttamiseen. Tämän jälkeen pääsimme kierrokselle tutustumaan auditoriotiloihin, joita on kunnostettu suomalaisrahoituksella.

Lastensairaalan johtaja, tohtori Silvio Laffita Estévez.
Lastensairaalan johtaja, tohtori Silvio Laffita Estévez.

Ja se pitää kyllä mainita, että suomalaisten hyvää ja luotettavaa mainetta Las Tunasissa pitää yllä ennen kaikkea Peter Loman, jonka kanssa työskentelyä yksi jos toinenkin tapaamistamme asiantuntijoista kiitteli. Menkööt siis kiitokset Peterille myös tätä kautta!

Perspektiiviä avustustyölle

Aamupäivällä haastattelin Hogar Maternossa myös Anaís Ruz Cruzia, joka vastaa erityisasiantuntijana Las Tunasin maakunnallisen terveydenhuollon kansainvälisistä suhteista. Hänen jututtamisensa antoi uutta perspektiiviä siihen avustustyöhön, jota olimme tulleet tekemään.

  • Las Tunasissa oli 2000-luvun alussa hurrikaani, joka aiheutti paljon tuhoa sekä lastensairaalassa että Las Tunasin alueella yleisemminkin. Kun suomalaiset ensimmäisen kerran tulivat, tämäkin paikka näytti aika huonolta. Ja nyt näet miten kaunista täällä on: ensimmäinen kerros on kunnostettu, tänne on hankittu televisio ja nyt vuorossa on toinen kerros, Anaís kertoi.
  • Tämä työ on tärkeää, koska tällä vaikutetaan suoraan äitien ja samalla tulevien lasten hyvinvointiin. Tämä paikka on nyt täysin toinen kuin mitä se oli aiemmin.
Odottavia äitejä palaamassa remontoituihin huoneisiinsa.
Odottavia äitejä palaamassa remontoituihin huoneisiinsa.

Myös Anaís totesi, että haasteena Kuubassa ovat hankinnat: välineistöä ei ole kaupoissa. Ja silloin kun materiaalia on, sitä pitää hankkia. Kaikki pitää hankkia käteisellä ja nopeasti.

  • Te suomalaiset olette auttaneet meitä todellä paljon. Ja tärkeää on myös tämä kuubalaisten ja suomalaisten välinen ystävyys, hän painotti.

Anaís valotti myös avustustyön arviointia. Hän kertoi, että terveydenhuollon asiantuntijoilla on kuukausittaiset kokoukset, joissa keskustellaan myös avustusprojektien etenemisestä. Yksittäisten projektien päättyessä niistä tehdään kokonaisvaltainen arviointi ja samalla keskustellaan myös siitä, miten hankkeet saadaan jatkumaan ilman ulkoista apua. Asia raportoidaan eteenpäin myös maakunnan terveydenhuollon johtajille ja ministeriölle, joka rahoittaa hankkeita. Ministeriön edustajat käyvät vuosittain myös Las Tunasissa arvioimassa hankkeita, joita valtio avustaa.

  • Meille kuubalaisille on tärkeää kohdata ihmisiä muista maista ja nähdä miten te teette työtä ja elätte. Kuubalaiset ajattelevat helposti, että elämä maan ulkopuolella on parempaa. Siksi on hyvä, että ulkomaalaisia käy tällä tutustumassa meihin ja näkemässä, että meillä moni järjestelmä toimii erittäin hyvin, hän kiteytti haastattelun lopuksi.
Vapaaehtoistyöt on tehty ja vuorossa on hetken huilaaminen ennen ryhmäkuvan ottamista.
Vapaaehtoistyöt on tehty ja vuorossa on hetken huilaaminen ennen ryhmäkuvan ottamista.

Ryhmäkuvat ja sertifikaatit

Vaikka töitten loppuminen oli iso ilo, samalla se oli hieman haikeaa. Seuraavan kerran näkisimme kuubalaiset työkaverimme vasta lauantain juhlissa. Mutta sitä ennen ehdittäisiin juhlia vähän muutenkin: Ernon, Eijan, Mikan, Rinan ja Jimin talon isäntäväki Oscarin talosta oli kutsunut prikaatimatkalaiset viettämään iltaa ja nauttimaan illallista heidän casaansa. Ja tiedettiin lisäksi, että talossa olisi jacuzzi!

Osa kuubalaisista ystävistämme, jotka olivat joko mukana talkootöissä tai muutoin matkassamme. Keskellä oppaamme Margarita.
Osa kuubalaisista ystävistämme, jotka olivat joko mukana talkootöissä tai muutoin matkassamme. Keskellä oppaamme Margarita.

Mutta ennen illan rientoja otettiin ryhmäläisistä hieno yhteiskuva yhdessä kuubalaisten ystäviemme kanssa. Saimme myös seftifikaatit prikaatiin osallistumisesta Hogar Maternon johtajien allekirjoituksilla.

Jotain mukavista tunnelmista ja viikon aikana syntyneestä luottamuksesta kertoi myös se, että Päivin Hogar Maternon terassin kaiteelle unohtama puhelin odotti noutajaansa äitien palvelutalolla. Olisi ollut iso harmi menettää kaikki kuvat ja puhelimeen tallennetut tiedot. Erityisesti, koska Päivillä oli tapana tallentaa näppärästi yhteystiedot, kartat ja muut tärkeät tiedot kuvina puhelimelleen.

Jokaisessa vierailukohteessa annoimme isännillemme myös pienen lahjan. Kiitospuhevuorossa tällä kerralla Erno.
Jokaisessa vierailukohteessa annoimme isännillemme myös pienen lahjan. Kiitospuhevuoroonsa valmistautumassa tällä kerralla Erno.

Décima-mittaa ja iberoamerikkalaista kulttuuria

Torstain kulttuuriaktiviteettina oli vierailu Las Tunasin iberoamerikkalaisessa talossa, Casa Iberoamericana de la Décima El Cucalambéssa. Tällä vuonna 1993 perustetulla kulttuurikeskuksella on selkeä tehtävä: ylläpitää ja edistää iberoamerikkalaista ja samalla Kuuban omaa kansallista maalaiskulttuuriperimää, jota ilmentävät esimerkiksi décima-runous, taide eri muodoissaan, maalaismusiikki, kuten trova ja siihen liittyvät tanssit.

Iberoamerikkalaisuudellahan viitataan kolonialismin aikaan ja lähinnä Espanjan ja Portugalin siirtomaihin Amerikoissa ja Karibialla. Décima-runous puolestaan tarkoittaa 1300-luvulta periytyvää espanjalaista runomuotoa, joka rakentuu kymmenestä kahdeksantavuisesta säkeestä. Näissä riimikaavalla on oma tietty muotonsa (abbaaccddc). Ja El Cucalambé on runoilija Juan Cristóbal Nápoles Fajardon pseudonyymi ja hänen décima-mittaan kirjoittamiaan runoja on myös esillä kulttuurikeskuksessa. Hänen merkityksensä on ollut ilmeisen suuri décima-muotoisen runouden ja siihen liittyvän kulttuuriperimäin säilyttämisessä Kuubassa.

Tässä kulttuurikeskuksessa järjestetään joka vuosi kesä-heinäkuussa myös Cucalambéana festivaalit, mikä on yksi Las Tunasin vuosittaisista suurista tapahtumista. Saimme vierailun aikana nauttia lasten tosi taitavista musiikkiesityksistä ja kuulimme kiinnostavan esitelmän kulttuurikeskuksen monimuotoisesta toiminnasta.

Ihana nuori trovalaulaja.
Ihana nuori trovalaulaja.

Ainakin itseeni on tehnyt suuren vaikutuksen se, miten monimuotoista kulttuurikasvatusta Kuubassa pidetään arvossa ja miten siihen on tarjolla resursseja. – Tätä kulttuurikasvatusta edistävät Las Tunasissa muuten myös Casa de la Culturan tanssitunnit, jonne meidät Marjan ja Juhan kanssa ulkomaalaisinakin otettiin avosylin mukaan. Pääsimme yhtenä päivänä seuraamaan myös 15-vuotistanssiaisiin valmistautumista.

Ja jopas siinä iltapäivä ehtikin. Juhlat isäntäperheen talossa olivat mainiot, ruoka maittoi, musiikki soi ja naapurin taitava tyttö laittoi halukkaiden kynsiä. Huhu myöhäisemmältä illalta kertoo, että jacuzzi houkutteli prikaatimatkalaisia puoleensa – myös vaatteet päällä. Ja eräät tanssijalkaiset päätyivät vielä viettämään iltaa paikalliseen diskoteekki Luandaan…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s